lauantai 10. marraskuuta 2012

Maailmankuva

Meillä kaikilla on omia mielipiteitä ja näkemyksiä ympäröivästä maailmasta (tuliko shokkina?). Vuorostaan se, mitä tai miten ajattelemme, vaikuttaa siihen miten me käyttäydymme (taas shokki). Esimerkiksi, jos jollekin ihmiselle on tärkeää suojella luontoa, hän todennäköisesti tekee sellaisia valintoja, jotka edistävät luonnonsuojelua. Samoin tasa-arvon kannattaja pyrkii edistämään tasa-arvoa, vapauden kannattaja vapautta, simple. Tämän tekstini idea ei kuitenkaan ole ladella itsestäänselvyyksiä, vaan pyrkiä haastamaan periaatteitamme ja saada meidät miettimään, mihin periaatteemme ja näkemyksemme pohjautuvat.

On olemassa valtavan hienoja sanoja. Tasa-arvo, vapaus, oikeudenmukaisuus, veljeys ja niin edelleen. Kukapa ei haluaisi kannattaa näin mahtipontisia asioita? Kuitenkaan kristittyinä emme voi vain antaa sanojen kauniin kaiun ohjata käytöstämme, vaan kaikki tekemisemme ja näkemyksemme tulisi pohjautua Jumalan ilmoitukseen eli Raamattuun (toivottavasti tämä ei tullut shokkina). Emme voi vain sanoa: "Tää on mulle tärkee periaate, joten mä nyt vaan toimin näin, piste!" Sillä ei ole väliä, mikä periaate on meille tärkeä, vaan sillä mikä on Jumalalle tärkeää. Paras tapa ottaa selvää Jumalan periaatteista ja Hänen näkemyksistään onkin tutkia Raamattua ja erityisesti Jeesuksen elämää, sillä Hän näytti, kuinka Jumala haluaa meidän toimivan täällä maan päällä. Jos sanomme olevamme kristittyjä, maailmankuvamme pitäisi siis olla yhdenmukainen Jeesuksen maailmankuvan kanssa.

Mitä Jeesus sitten ajatteli asioista? On hämmästyttävää, että Jeesuksen opetukset, vaikka ovatkin 2000 vuotta vanhoja, toimivat täydellisesti meidän aikaamme ja kulttuuriimme tuotunakin. Niiden syvät jumalalliset periaatteet ja viisaudet eivät ole kärsineet inflaatiota historian saatossa, vaan ne ovat pistävän puhuttelevia ja huiman haastavia edelleenkin tämän päivän Suomessa. Jeesus ei todellakaan puhunut vain oman aikansa asioista kuten lampaista, toogista ja sandaaleista, vaan tismalleen samoista asioista kuin me, kuten: seksi, avioliitto, miehen ja naisen asema, homoseksuaalisuus, hallitus, verojenmaksaminen, sotiminen, tulevaisuuden suunnittelu, työssä käyminen, ihmisoikeudet, kansalaisvelvollisuudet, vähäisten tukeminen, raha, korruptio, oikeudenmukaisuus, arkihuolet, masennus, murehtiminen, ystävyys, perheen merkitys ja niin edelleen ja niin edelleen. Jos olet kristitty ja olet joskus miettinyt joitakin edellä mainituista asioista, niin kehotan sinua tutkimaan evankeliumeita ja ottamaan selvää, mitä Jeesus ajattelee näistä asioista.

Tässä tekstissä en erittele sen tarkemmin, mitä Jeesus on sanonut kyseisistä asioista, vaan haastan sinua ottamaan niistä selvää. Jos kuitenkin haluat kuulla aiheesta erittäin hyvää opetusta, suosittelen kuuntelemaan John Eldredgen podcasteja tästä aiheesta: 

http://ransomedheart.com/podcast

1 kommentti:

  1. Hyvää settiä, Jeesus oli kyllä kartalla siitä, mistä puhui, kun se vieläkin kolahtaa niin kohdilleen. Kieltämättä aika mykistävää tuntea Ikuinen Totuus persoonana.

    VastaaPoista