maanantai 20. helmikuuta 2012

Jeesus nousi kuolleista. Varmasti.

Tässä tekstissä aion ottaa esille kuuluisimpia Jeesuksen ylösnousemusta vastaan esitettyjä argumentteja ja osoittaa, että ne eivät kestä kriittistä tarkastelua. Samalla pyrin perustelemaan, miksi voimme luottaa Raamatun ilmoittamaan ylösnousemukseen ja miksi ylipäänsä ylösnousemus on niin merkittävä asia, että siitä pitää oikein blogia kirjoittaa.

Niin. Miksi Jeesuksen ylösnousemuksella on väliä? Vaikka se olisikin totta, niin mitä me sillä tiedolla oikein teemme? Hyvä lukija, voin vakuuttaa, että jos ja kun ylösnousemus on tapahtunut, se on ollut maailmankaikkeuden historian tärkein ja merkittävin tapahtuma, sillä jos ylösnousemus on totta, tarkoittaa se, että:

1) Jeesus ei ollut valehtelija, vaan oli juuri se, kuka hän sanoi olevansa.
--> 2) Jeesuksen puhe ikuisesta elämästä ja kadotuksesta on totta.
      --> 3) Sinulla on valinnastasi riippuen edessäsi ikuinen elämä Jumalan kanssa                 tai ikuinen kadotus.

No miksi ihmiset eivät sitten usko ylösnousemukseen? Sitä en kyllä osaa sanoa varmuudella, mutta ainakin tiedän joitain yleisimpiä väitteitä ylösnousemusta vastaan. Yksi niistä kuuluu seuraavasti: "Koska emme olleet paikalla, emme voi varmuudella tietää". Totta...ainakin jollain lailla. Toisaalta emme olleet myöskään paikalla, kun Gaius Julius Caesar murhattiin, tai kun Musta Surma riehui Euroopassa. Puhumattakaan Napoleonin valloitusretkistä tai Amerikan itsenäistymisestä. Miksi ihmeessä olemme valmiita uskomaan edellä mainittuihin historiallisiin tosiseikkoihin, vaikkemme niitä olekaan silmillämme todistaneet, mutta emme voi uskoa ylösnousemukseen. Väite "emme olleet paikalla" on siis täyttä potaskaa.

Toinen Jeesuksen ylösnousemusta vastaan esitetty argumentti liittyy Raamatun luotettavuuteen, ja kuuluu näin: "Raamattu on vain uskonnollinen kirja. Ei siihen voi luottaa kriittisessä historian tutkimuksessa." Toki uskon, että Raamattu on "uskonnollinen" kirja eli siis Jumalan Sana ja Pyhän Hengen inspiroima, mutta se on myös merkittävä historiallinen teos, eikä se suinkaan ole vain kirja, vaan 66 kirjan muodostama pieni kirjasto. Evankeliumit, niin ikään kuin koko muukin Raamattu, on kirjoitettu paikalla olleiden silminnäkijöiden ja heidän kanssaan läheisesti tekemisissä olleiden ihmisten toimesta, eli Raamattu on vähintäänkin yhtä luotettava historiallinen dokumentti kuin monet muut teokset, joita pidämme kyseenalaistamatta aitoina. Raamattu on siis luotettava historiallinen dokumentti. Täten väite "Raamattu on vain uskonnollinen kirja" on niin ikään puppua.

Sitäpaitsi, monet historiantutkijat, niin teistit kuin ateistitkin, hyväksyvät kolme historiallista faktaa täysin totena: 1) Jeesus ristiinnaulittiin, 2) Jeesus haudattiin 3) ja Jeesuksen hauta oli pääsiäisaamuna tyhjä. Jotain siis tapahtui kohtien 2) ja 3) välillä. Raamattu kertoo, että se oli Jumalan suorittama ihmeteko, mutta skeptikot ovat tulleet toisiin teorioihin.

Monesti nimittäin ylösnousemusta perustellaan erilaisilla salaliittoteorioilla, kuten sillä, että opetuslapset olisivat jotenkin onnistuneet varastamaan Jeesuksen ruumiin haudasta ennen pääsiäisaamua. No, jos perehdyt yhtään Rooman sotilashistoriaan, tiedät, että moinen  väite on vähintäänkin epätodennäköinen. Jeesuksen hautaa vahtineet roomalaiset sotilaat vastasivat haudasta omalla hengellään. Jos roomalainen vartija epäonnistui tehtävässään, teloitettiin tämä välittömästi. He olivat myös aika hyviä tappamaan arkoja juutalaisia kalastajia...

Tietenkin on olemassa pienen pieni, suuren suurta uskoa vaativa mahdollisuus, että ruumis olisi ryöstetty. No, jos uskot tähän niin tahtoisin, että kerrot minulle, miksi Jeesuksen opetuslapset sitten olisivat olleet valmiita kuolemaan selvän valheen puolesta? Mikä olisi ollut heidän motiivinaan moiselle hulluudelle, jos he olisivat tienneet Jeesuksen olleen huijari? Kuka haluaisi tulla kidutetuksi ja kuolla huijarin vuoksi (no tietenkin Kristus, mutta nyt puhutaankin ihmisistä)? Saatat sanoa, että he halusivat pelastaa kasvonsa.... No, se ei varmasti voinut olla heidän motiivinsa. Evankeliumit kertovat millaisia pelkureita opetuslapset olivat (muistat Pietarin ja kukon), eivätkä he missään nimessä olisi olleet valmiita kuolemaan pelkän kasvojen kohotuksen puolesta.

Haluaisin myös kuulla, miten ihmeessä pieni joukkio kalastajia ja käsityöläisiä olisi voinut keksiä niin ihmeellisen huijauksen, että se vaikuttaa voimakkaasti vielä tänäkin päivänä? Miten miljoonat ihmiset heidän jälkeensä ovat langenneet yhteen onnettomaan pääsiäisaamun jekkuun? Siinäpä selittämistä tosiaan.

Näiden järkiperusteluiden lisäksi minulla, kuten monilla muillakin kristityillä, on myös omakohtaisia kokemuksia ylösnousseesta Jeesuksesta Kristuksesta. Nimittäin kun kaksitoista vuotiaana halusin löytää Hänet, sain kokea jotain suurenmoista. Rukoilin, että Jeesus näyttäisi itsensä minulle, jotta voisin seurata Häntä, sillä olin kuullut kuinka mahtava Hän on. Rukoillessani tunsin, kuinka Jeesuksen Pyhä Henki tuli sydämeeni, ja siitä päivästä lähtien olen saanut elää läheisessä suhteessa elävän Jumalan kanssa. Eikä todellakaan ole olemassa mitään mahtavampaa!

Jeesus on noussut kuolleista. Se on selvää niin Raamatun kuin myös historian tutkimuksen valossa, ja lisäksi voit itse kokea sen henkilökohtaisesti etsimällä Jeesusta koko sydämestäsi. Tämän Raamattu lupaa valalla vannoen. Jeesus kuoli puolestasi antaakseen sinulle ikuisen ja yltäkylläisen elämän ja päästääkseen sinut vapaaksi synnin ja kuoleman kahleista. Awesome, right?!



"Ja minä annan heille iankaikkisen elämän, ja he eivät ikinä huku, eikä kukaan ryöstä heitä minun kädestäni." (Joh. 10:28)


Kutsu on lähetetty! Ota tai jätä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti